SEZONA JE JAGODA, EVO KO I ZAŠTO NIKAKO NE SMIJE DA IH JEDE: Za njih su opasnije nego bilo šta drugo

Omiljeno voće i djece i odraslih su definitivno jagode.

Međutim, stručnjavi tvrde da ovo voće ne smije da se jede u neograničenim količinama, inače može da se ozbiljno ugrozi zdravlje.

Jagode su veoma ukusne i mogu da se konzumiraju u mnogo različitih kombinacija. Pored toga, veoma su korisne za imunitet i sadrže veliki broj vitamina. Međutim, mnogo ljudi nije sigurno koja količina je zapravo dopuštena da se konzumira na dnevnoj bazi.

Jagode sadrže 60 grama vitamina C i bioaktivne supstance polifenole koji su snažni antioksidansi. Preporučuju se deci i odraslima koji pate od anemije, a sadrže i folnu kiselinu, vitamin E, provitamin A, vitamine B grupe, kao i minerale mangan, gvožđe, kalcijum i magnezijum.

Iako su idealna poslastica i osvježenje, potrebno je da obratite pažnju na količinu koju konzumirate, pogotovo kada je riječ o mlađoj djeci koja mogu da imaju alergiju na ovo voće.

Nisu preporučljive ljudima koji imaju problema s viškom tjelesne težine ili visokim nivoima holesterola i triglicerida u krvi. Čak i ako nemate zdravstvenih problema, potrebno je obratiti pažnju na to koliko ćete ovog voća unijeti u organizam na dnevnoj bazi.

Ljekari sa britanskog univerziteta Oksford preporučuju da ih konzumirate samo onoliko koliko može da vam stane u šaku, bez dodatka šećera i samo dva-tri puta sedmično između 17 i 19 sati poslijepodne, navodi se na sajtu “Medical daily”.