PILA SAM JOGURT S LANOM SVAKO JUTRO”: Doživjela je šok kad je vidjela šta joj se desilo sa organizmom nakon 2 sedmice

Doručak se smatra najvažnijim obrokom u toku dana, te je veoma važno na koji način započinjemo dan i šta prvo unosimo u organizam. Među omiljenim namirnicama koje se konzumiraju za doručak, svakako jesu jaja i slanina, kao i mliječni proizvodi.

Međutim, ima i onih koji biraju nešto dijetalniju varijantu, kao što je ovsena kaša. Jedna Beograđanka pila je kefir svako jutro i otkrila kakav preporod je njen organizam doživio nakon samo mjesec dana. Ali, da li ste znali da su lanene sjemenke također zdrave? Žena koja je za doručak jela lan i jogurt opisala je svoje iskustvo.

“Kada sam bila mlađa uopšte nisam vodila računa o tome šta jedem, niti sam posebno uživala u hrani. Međutim, u studentskim danima sam počela da jedem mnogo brze hrane, grickalica. Kada sam počela da radim i odselila se od roditelja, tada su tek počeli problemi. Željela sam da pripazim šta jedem, ali bio mi je problem da nađem vremena, da se organizujem i da nađem volje.”

Dodaje da su tada kilogrami već počeli da se gomilaju, a njen organizam je sve teže podnosio lošu hranu. “Znala sam da moram nešto da promijenim… kao i svi drugi u eri kompjutera, odlučila sam da potražim na internetu rješenje za svoj problem.”

Kaže da nije ljubitelj jabukovog sirćeta i limuna, pa joj takvi recepti nisu bili interesantni, ali je zato našla i jedan recept sa lanom!

“Nikada prije nisam jela te čudne sjemenkice i nisu mi izgledale posebno privlačno… Ipak, odlučila sam da probam! Recept po kome se one ostave preko noći pa se jedu kao neka sluzava masa ujutru nije dolazio u obzir.”

Zbog toga je kupila mljeveni lan, jer on može lako da se svari, za razliku od cijelih semenki, a možete da ga nađete u bilo kojoj bolje opremljenoj prodavnici i zdravoj hrani.

“Svakog jutra sam jela šolju jogurta sa kašikom mljevenog lana i ubrzo sam primijetila da mi je stolica redovnija, stomak manje naduven, a gasovi više nisu bili problem.”

I, na kraju ono najbitnije: poslije dvije nedjelje je bila prijatno iznenađena kada je stala na vagu i shvatila da je izgubila dva kilograma!

Evo kako lan djeluje na organizam:

Sjeme lana je bogato proteinima, topljivim vlaknima, mineralima gvožđa i cinka, ali i vitaminima B1, B2, C, E i provitaminom A.

Koristi kao dodatak žitaricama, koje konzumiraju oni koji drže dijetu ili žele bolje da pročiste organizam.

Odličan laksativ

Kako su bogata uljima i vlaknima, ova sjemena su i odličan laksativ. Omega 3 masne kiseline, koje se nalaze u lanu, imaju protivupalna djelovanja. Mnoga klinička istraživanja su pokazala da s ovom biljkom možete da pomognete kod problema s visokim holesterolom i nekim srčanim bolestima.

Smiruje želudac

Lan je odličan način da smiriš želudac, obnoviš sluzokožu i poboljšaš svoje zdravstveno stanje.

U toj sluzi se nalaze sva njegova ljekovita svojstva. Ona oboljelu sluznicu želuca oblaže, štiti i ublažava upale.

Author: Urednik