Riješite se gljivica na nogama i noktima. RECEPT za jednostavnu mast!

“Gljivice” na noktima, tj. gljivične infekcije noktiju su promjene noktiju uzrokovane gljivama. To je najčešća bolest noktiju i predstavlja oko polovice svih poremećaja noktiju. Oštećenje nokta, često vlaženje šaka i stopala, različita stanja smanjene imunosti, smanjena cirkulacija u donjim dijelovima udova, kao i smanjenje rasta nokta u starijoj životnoj dobi pogoduju nastanku ove bolesti.

Najčešći uzročnici gljivične infekcije noktiju

Najčešći uzročnici gljivične infekcije noktiju (poznate još kao onihomikoza ili tinea unguium) su dermatofiti. U najvećem broju slučajeva uzročnik je Trichophyton rubrum, ali često se se pronalazi i Trichophytom mentagrophytes var. interdigitale, te u manjoj mjeri Epidermophyton floccosum.

Gljivice na noktima simptomi

  • promjena boje nokta -nokat može biti bjeličast, žut ili zelenosmeđe boje
  • zadebljanje nokta -pored zadebljanja, postaje krh i iskrivljen. Te krhotine od uništenog dijela nokta se skupljaju i sabijaju ispod zdravog dijela pa se cijeli nokat odvaja od svog ležišta.Kako da znamo da li imamo gljivice na noktima ?

    Gljivična infekcija noktiju najčeše počinje sa unutrašnje strane nokta. U početnom stadijumu dolazi do promjene boje nokta, on postaje zadebljan, krt i iskrivljen. Gljivična infekcija nokta se najbrže razvija ukoliko smo dosta izloženi vlazi i toplini. Dugotrajno nošenje zatvorene obuće, korišćenje zajedničkih tuš kabina u sportskim objektima ili bazenima izuzetno pogoduju širenju infekcije. Postoje mnogi medikamenti koji su dosta uspješni i djelotvorni za otklanjanje pomenutih problema, mi ćemo vam recpt za idealnu kremu koja pomaže prirodnom liječenje bez hemije.
  • Sastojci:
  • tri kaškice svinjske masti (koristit plastičnu kaškicu)
  • tri čehna bijelog luka
  • 1 kaškica vode
  • 2 kaškice jabukovog sirćeta
  • malo cimeta

Priprema:

Sitno isjeckajte bijeli luk, ili ga stavite u blender i izblendajte, zatim dodajite postepeno ostale sastojke i blendajte ih dobro (ili miješajte). Prvo dodajte vodu (1 kaškicu), i sve to opet dobro izmješajte ili izblendajte ponovo, nakon tog 2 kaškice sirćeta i blendajte opet, sve dok ne dobijete sok. U plastičnu posudu (može kutiju od iskorištene kreme) stavite 3 kaškice svinjske masti, potom dodajte malo cimeta, i iscijedite sok koji ste dobili blendanjem navedenih sastojaka (najbolje kroz gazu), i sve to dobro izmiješajte plastičnom kaškicom. Vaša mast je spremna!

Primjena:

S ovom masti je potrebno 1-2 puta dnevno mazati noge. Prvo noge operite pH neutralnim sapunom, i dobro posušite. Pazite da taj peškirić ne upotrijebite za drugi dio tijela, da ne biste prenijeli infekciju. Trebali biste osjećati poboljšanje nakon nekoliko dana. Budite uporni, jer gljivice su tvrdoglave.