Domaći rastvor koji sobno cvijeće obožava: Odlična kombinacija za bujnije listove

Sobne biljke izgledaće ljepše i bujnije ako u vodu za zalivanje i orošavanje listova dodate sastojak koji sigurno imate u kući
Iako tokom zime sobno cvijeće ne zahtjeva posebnu njegu, neophodno je da mu obezbijedimo dovoljnu količinu svjetlosti, vode i prihrane kako bi lijepo napredovalo.
Za dodatnu zaštitu, jačanje i intenzivniju boju listova sve češće se preporučuje upotreba tečnosti koju su za njegu cvijeća koristile i naše bake – kombinacija vode i običnog mlijeka.

Za zalivanje, trebalo bi kombinovati dvije trećine mlijeka i jednu trećinu vode. Ovom tečnošću zalivajte sobne biljke jednom u dvije do tri sedmice. Ključno je da ne pretjerujete sa zalivanjem, da ne bi došlo do truljenja korijena i propadanja biljke. Za dodatnu ljepotu listova orošavajte ih tečnošću napravljenom od mlijeka i vode u jednakoj razmjeri. Orošavanje listova možete da obavite jednom u sedam do deset dana pomoću bočice sa raspršivačem. Takođe, pazite da ne pretjerate sa orošavanjem, jer će se u tom slučaju na listovima može nakupiti mliječna mast i širiti neprijatan miris.

Zašto je mlijeko dobro za sobne biljke?

Mlijeko sadrži kalcijum koji je neophodan za rast i razvoj. Manjak kalcijuma utiče na to da biljke nikada ne ispune pun potencijal u smislu rasta. Kad dobiju ovaj važan mineral preko korijena i listova, biljke će dobiti i dovoljno hranljivih materija koje podstiču razvoj, bujanje i intenzivniju boju listova.

Telegraf.rs)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*