Zašto su mandarine zdrave i ko ne bi smeo da ih konzumira

Mandarine su vrsta voća koja se odlikuje slatkim, kiselim ukusom i mekom, laganom kožom koja se lako skida.

One su izvor brojnih hranljivih materija i mogu biti posebno zdrave ako se konzumiraju u svežem obliku.

Mandarine su bogate vitaminom C, koji pomaže u održavanju zdravlja kože, zuba i kostiju. One takođe sadrže folnu kiselinu, koja je važna za normalno funkcionisanje nervnog sistema i za stvaranje crvenih krvnih ćelija. Mandarine takođe sadrže malo kalorija i malo masti, što ih čini dobrim izborom za osobe koje paze na svoju telesnu težinu.

Ukoliko su mandarine u svežem obliku, one su vrlo zdrave i mogu biti odličan izbor za uključivanje u svakodnevnu ishranu. Međutim, treba imati na umu da se mandarine takođe mogu konzumirati u obliku sokova ili konzervirane hrane, što može uključivati dodatak šećera i drugih aditiva. Stoga, treba paziti da se konzumiraju u umerenim količinama i da se odabere zdrava verzija konzumiranja mandarina.

Evo nekoliko recepta za smutije sa mandarinom koje možete isprobati

Mandarinski smuti s bananom i kivijem

U blender stavite 1 bananu, 2 mandarine (bez kore i koštica), 1 kivi, 1 šoljica mleka ili vode i 1 kašiku meda (po želji). Blendajte dok se sve ne sjedini u glatku smesu.

Mandarinski i jagodičasti smuti

U blender stavite 1 mandarinu (bez kore i koštica), 1/2 šoljice borovnica, 1/2 šoljice malina, 1 šolja mleka ili vode i 1 kašika meda (po želji). Blendajte dok se sve ne sjedini u glatku smesu.

Mandarinski i ananas smuti

U blender stavite 1 mandarinu (bez kore i koštica), 1/2 ananasa (bez koštica), 1 šolja mleka ili vode i 1 kašika meda (po želji). Blendajte dok se sve ne sjedini u glatku smesu.

Mandarinski i avokado smuti

U blender stavite 1 mandarinu (bez kore i koštica), 1/2 avokada, 1 šolju mleka ili vode i 1 kašiku meda (po želji). Blendajte dok se sve ne sjedini u glatku smesu.

Ove recepte možete prilagoditi svojim individualnim preferencijama, dodavanjem ili menjanjem sastojaka po želji. Smutiji se lako pripremaju i idealni su za brz i zdrav doručak ili zasitan međuobrok.

Ko ne bi smeo da konzumira mandarine

U nekim slučajevima, mandarine mogu uzrokovati alergijske reakcije kod nekih ljudi. Ako ste osetljivi na voće, trebali biste biti oprezni pri konzumiranju mandarina i pratiti simptome koji se mogu pojaviti nakon konzumiranja ovog voća.

Simptomi alergije na mandarine mogu uključivati:

  • Osip i crvenilo na koži
  • Oticanje usta, jezika ili grkljana
  • Mučninu ili povraćanje
  • Probleme sa disanjem
  • Poteškoće s gutanjem

Ukoliko se pojave bilo koji od ovih simptoma nakon konzumiranja mandarina, trebali biste se odmah posavetovati sa lekarom. Lekar će vam dati savete o tome kako se najbolje izboriti sa tim simptomima i kako ih sprečiti u budućnosti.

Ako niste sigurni da li ste alergični na mandarine, trebali biste se posavetovati s lekarom pre nego što ih počnete konzumirati u većim količinama. Lekar će vam dati savete o tome kako najbolje konzumirati mandarine i koliko ih je sigurno konzumirati.

 

Author: Urednik