AKO UGLEDATE OVO NA KROMPIRU DOK GA GULITE, ODMAH GA BACITE: Opasno je po ljude, a kuhanje NE POMAŽE

Vjerovatno vam se više puta desilo da kada oljuštite krompir vidite da je zelen. Stučnjaci sada upozoravaju da ovakav krompir može da šteti zdravlju.

Pored dijereje, mučnina, glavobolja, može dovesti i do halucinacija i paralize.

Krompir postaje zelen zbog visoka količina hlorofila, koji je u osnovi bezopasan za zdravlje. Ali, količina zelene boje krompira je signal da je količina solanina, koji se proizvodi u isto vrijeme kada i hlorofil, povećana.

Solanin služi krompiru za vrijeme rasta kao zaštita od parazita, gljivica i insekata. Koristi se i kod paradajza, patlidžana i paprike.

Savjetuje se da taj dio odstranite na krompiru, jer ovaj otrov može da izdrži visoke temperature čak i kada se pavi promfrit.

Da biste bili u problemu, potrebno je da u organizam unesete veću količinu solanina, iako je bilo slučajeva da neko osjeti simptome i nakon 30-50 miligrama.

Savjetuje se da krompir držite u tamnim prostorijama, budući da svjetlost i toplina pokreću proizvodnju solanina.

Bacate li proklijalili krompir jer mislite da nije dobar?

Naučnici sa Linkoln Univeriteta otkrili su nam da smo čitavog života u zabludi zato što izbjegavamo proklijali krompiir. On je savršeno bezbjedan za jelo.

Umjesto što ćete se riješiti proklijalog krompira tako što ćete ga baciti, bolje se zaustavite i slobodno ga upotrijebite.

Frustrirajuće je da onda kada krenete da spremate ručak shvatite da vam je krompir proklijalo. Međutim, nema razloga za brigu. Naučnici iz oblasti hrane dokazali su da su proklijali krompiri podjednako jestiv i zdrav kao i obični. Sve što trebate da uradite jeste da odsječete proklijale dijelove i krompir će imati uobičajeni ukus.

Godišnje se u Britaniji pojede 730.000 tona krompira za koji se potroši 230 miliona funti. Postoje 50:50 odsto šansi da će krompir da proklija nakon desetak dana.

Kupci često odustaju od krompira koji je nejednakog i neobičnog oblika ili je proklijao. Ali, to što je proklijao ne utiče na njegov ukus.Čak i kada krompir vremenom omekša i postane mekan, još uvijek je jestiv ali može da ima malo drugačiji ukus.

Mnogo krompira mi gubimo u samom procesu ljuštenja. Mnogi odustaju od kupovine krompira za koji vide da je proklijao umjesto da uštede malo novca i kupe ga. Treba još istraživanja i dokazivanja u ovoj oblasti kako bismo sve razumjeli” , rekao je doktor Kris Bišop sa ovog Univerziteta.

Author: Urednik