OVA MAHUNA JE KRALJICA ZDRAVLJA: Najefikasnija je u prevenciji najopasnije bolesti, pogledajte kako da je pravilno spremite (RECEPT)

Ova biljka iz porodice mahunarki jedna je od najkorisnijih za naše zdravlje: ima veoma malo kalorija i ne sadrži holsterol. Sto grama ove zdrave namirnice broji samo 31 kcal, ima visok nivo proteina i vlakana uz vitamine A, C, K B6 i B9. Takođe, sadrži kalcijum, silicijum, gvožđe, kalijum i cink.

Titulu kraljice povrća je zaslužila opravdano, jer je boranija najefikasnije povrće u prevenciji raka debelog crijeva. Ova povrćka, posebno žuta, sadrži sve potrebne antikancerogene supstance neophodne za borbu protiv malignih bolesti. Ako žutu boraniju jedemo dva puta sedmično, u organizam ćemo uneti veliku količinu hranljivih sastojaka i supstanci koje su nam potrebne kako bi se organizam uspešno branio od ataka malignih ćelija.

Evo kako da pravilno operete i očistite boraniju

Svaku pojedinačnu stabljiku boranije operete pod mlazom hladne vode. Odstranite vrh (peteljku) sa svake strane stabljike. Isecite na sitnije komade ili uzdužno na pola i ona je spremna za kuvanje. Ukoliko nemate ideju šta sve možete da narapvite od boranije, u nastavku vam ostavljamo recepte, prenosi Blic

Musaka sa boranijom

Ovo tradicionalno jelo ne mora se pripremati samo sa krompirom, odlična zamena za kromir jeste boranija. Detaljni recept nalazi se na linku

Čorba od boranije

Za sve ljubitelje jela “na kašiku” – ovo je idealan recept.

Author: Urednik