ULJE OD JORGOVANA – PRIPREMA LEKOVITOG ULJA

Čarobni miris jorgovana je nemoguće zaboraviti! Taj nežni i slatkast miris uvek nam izmami osmeh i ispuniti nas pozitivom. Medjutim, većina ljudi ne zna da pored lepog izgleda i mirisa, jorgovan ima lekovita svojstva i može pomoći organizmu da se izbori sa mnogim bolestima. Lekovita svojstva jorgovana poznata su u narodnoj medicini stotinama godina. Prvi rast ove biljke zabeležen je u vrtovima plemstva Osmanskog carstva. Veruje se da je upravo tamo biljka prvi put korišćena u lekovite i parfimerijske svrhe.

Cvet jorgovana sadrži veliku količinu askorbinske kiseline, esencijalna ulja i flavonoide koji imaju pozitivan uticaj na organizam. On je i odličan analgetik. Od njega se pripremaju čaj, ulje, obloge i masti, koje dobro pomažu kod reume, reumatološkog artritisa, radikulitisa, petnog trna i gihta. Nažalost, jorgovanovo ulje je gotovo nemoguće kupiti čak i u specijalizovanim prodavnicama. Ali lako ga možete i sami pripremiti kod kuće. Cveće se mora sakupljati u šumovitim predelima ili izvan grada – daleko od industrijskih područja i prašnjavih puteva.

  1. PRIPREMA:
    Pažljivo odvojite male cvetove od stabljika. Stavite ih u teglu.
  2. Zagrejati biljno ulje na 40 stepeni i naliti ga u teglu sa cvećem do vrha tegle.
  3. Posudu zatvorite poklopcem i ostavite da stoji (vri) 2 dana.
  4. Kroz gazu Iscedite ulje tako što ćete lagano pritiskati cvetove koji se nalaze u gazi.
  5. Ponavljajte postupak dok ne dobijete dovoljno aromatičnog ulja.

Ovim uljem možete trljati čelo i slepoočnice ukoliko imate migrenu ili masirati obolele zglobove od reume i drugih povreda koje ograničavaju vaše kretanje. Takodje ovo ulje možete dodati vašoj kremi, losionu, šamponu i regeneratoru – obogatićete svoju kozmetiku tom očaravajućom aromom i dragocenim supstancama.

Danas moderni travari još uvek koriste jorgovanovo ulje za lečenje osipa, opekotina od sunca, sitnih posekotina i ogrebotina i drugih kožnih oboljenja poput gnojnih akni i mitesera.

DNEVNI.RS

Author: Urednik