JUGOSLOVENI SU OVO JELO IMALI NA STOLU SVAKI DAN, A DANAS JE SKROZ ZABORAVLJENO: Odmah zapišite recept za ovo najukusnije starinsko jelo ikada

Jela iz Jugoslavije ostala su urezana u sjećanje svakome. Neka su opstala i spremaju se i danas, dok su druga zaboravljena.

Mnoge generacije su odrasle na jelu koje se danas rijetko pravi, a to su žganci. Jelo dolazi iz Slovenije i Hrvatske, a može da se pravi samo od brašna i vode, a možete da dodate i krompir. Stvar ukusa vam predlaže da ovaj zaboravljeni jugoslovenski recept napravite sa krompirom.

Žganci dosta podsjećaju na palentu, a priprema nije komplikovana, ali zahtjeva malo truda. Služite sa kiselom pavlakom kao prilog ili samostalno jelo.

Sastojci:

7 krompira

150-200 g brašna

1 kašika masti

180 g kisele pavlake

Priprema:

Krompir ogulite i isjecite kockice. Pokrijte dno većeg i dubljeg tiganja krompirom, pa sipajte vodu da pokrije krompir i dodajte još 2 prsta preko. Posolite i poklopite, pa kuhajte dok ne omekša, nekih 15 minuta. Ispasirajte krompir u tiganju sa sve vodom.

Zatim postepeno dodajte brašno i miješajte konstantno. Treba da dobijete teksturu pirea. Ako je potrebno dodajte još brašna, ali nemojte da pretjerujete. Kuhajte na tihoj vatri i miješajte konstatno da vam ne zagori, nekih 20 minuta.

U drugi tiganj sipajte mast i kada se istopi dodajte pavlaku. Kuhajte na tihoj vatri dok se pavlaka skroz ne zagrije, a zatim krompir sipajte u neku posudu i prelijte pavlakom.

Author: Urednik