KADA JE NAJBOLJE DA SE PIJU LIJEKOVI ZA PRITISAK – UJUTRU ILI UVEČE? Od 1 stvari sve zavisi, a može vas SPASITI

Kada je najbolje da se piju lijekovi za pritisak? Mišljenja ljekara su podijeljena, a sve zavisi od jedne stvari!

Ako bolujete od povišenog pritiska, vrlo vjerovatno uzimate terapiju. Ali, u koje vrijeme? Ovo nije nimalo nebitno, vrijeme uzimanja tableta za pritisak može čak biti spasonosno.

Nedavno su španski ljekari ukazali da tablete protiv pritiska bolje deluju ako se uzimaju noću. Do ovog zaključka došli su na osnovu rezultata studije u kojoj je učestvovalo 19 hiljada ljudi.

“Pacijenti koji su uzimali lijekove noću imali su značajno niži krvni pritisak i tokom noći i tokom dana od onih koji su ih pili ujutru. Naš zaključak je da je uzimanje lijekova pritisak u večernjim satima prepolovilo rizik od srčanog i moždanog udara”, rekao je vođa studije Ramon Hermida.

Jutro je, ipak, bolje.

Studiju španskih kolega doveo je u pitanje njemački specijalista, direktor odjeljenja kardiologije u Univerzitetskoj bolnici u Frankfurtu Andreas Zajher. Po njemu ovu vrstu lijekova nikako ne treba uzimati uveče.

“Danas sve više ljudi pati od visokog krvnog pritiska zbog stresa. I tokom dana, veća je vjerovatnoća da će biti izloženi sličnim situacijama. Zbog toga će hipertenzivni pacijenti tokom dana biti bolje zaštićeni ako lijekove uzimaju ujutru”, ističe specijalista.

S obzirom na da uzrok povišenog krvnog pritiska zavisi od pojedinca do pojedinca, najbolje je da se svaki pacijent konsultuje sa kardiologom oko najboljeg vremena za uzimanje terapije.

Author: Urednik