OVIH 5 STVARI UNIŠTAVAJU SRCE MALO PO MALO!

Kardiolog Nikol Harkin otkrila je pet stvari koje nikada ne bi trebalo da radite ukoliko želite da sačuvate zdravlje srca!

Iako genetika igra važnu ulogu kod pojave različitih bolesti, srećne vijesti su da 80 odsto svih srčanih udara može da se spriječi zdravim načinom života i ishranom. Kardiolog, po imenu Nikol Harkin otkrila je pet stvari koje bi trebalo da izbjegavate kako biste na vrijeme spriječili da vaše srce oboli.

Recite “NE” crvenom mesu

“Ne konzumiram nikakve životinjske proizvode i pozivam sve da izbjegavaju crveno meso i prerađeno crveno meso”, rekla je ona i dodala da redovno unošenje brze hrane, poput hamburgera, kao i suhomesnatih proizvoda oštećuje srčane arterije. A umjesto toga, prema njenom savjetu mnogo je zdravije da unosite vlakna, a koje se inače nalazi u voću, povrću, mahunarkama i cijelim žitaricama.

“To pomaže u regulisanju glukoze, snižavanju holesterola, a riječ je i o hrani koja sadrži puno vitamina i minerala. Stvarno svima savjetujem da pojedu barem 40 grama vlakana dnevno jer je to nivo kod kog vidimo znatno smanjenje glukoze, holesterola i sličnog”, napomenula je.

Stop pušenju

Pušenje osim stvaranja zavisnoti jedan je od glavnih uzročnika mnogih bolesti, pa tako i srčanog udara.

“Gotovo svi srčani udari koje sam vidjela kod mladih žena dogodili su se osobama koje puše”, ističe Harkin. Ukoliko ne možete da se otarasite ove nezdrave navike, uvijek je korisno da potražite savjete stručnjaka.

Nezdrav san

Koliko je redovan i zdrav san važan za normalno funkcionisanja, ali i zdravlje organizma, pokazale su brojne studije. “Studije su zaista pokazale da je nedostatak sna povezan s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti”, kazala je Nikol.

Ne ignorišite bol u grudima

Organizam nam uvijek šalje male siganle koji mogu da nam otkriju šta nije u redu sa nama, kao što je naprimjer bol u grudima kada je riječ o našem najjačem mišiću – srcu.  Zato je važno da ih ne ignorišete!  “Šokantna količina srčanih udara dogodi se kod ljudi koji bi se prema tradicionalnim kriterijumima smatrali grupom sa niskim rizikom”, istakla je ona.

Ne zanemarujte fizičku aktivnost

“Čak i 10 minuta šetnje je bolje nego ništa i koristi zdravlju vašeg srca. Zato nemojte da vam vrijeme bude izgovor za izostanak aktivnosti. Kada bih svima mogla da prepišem jednu stvar, to bi bilo vježbanje”, istakla je ova doktorka. Tako da nemojte da je zanemarujte, pronađite onu fizičku aktivnost koja vam najviše odgovora, bilo to šetnja, laganije vježbanje ili neki sport.

 

Author: Urednik