Ovo je NAJNEZDRAVIJI I NAJGORI NAČIN SPREMANJA JAJA: Greška koju mnogi prave

Niste napravili grešku ako ste izabrali jaja za doručak, jedina bitna stvar je kako i na koji način ih pripremate da biste izvukli najbolje iz njih.

Bjelanca su sjajn izvor bjelančevina, a žumanca su puna vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B12, selen, kolin i lutein, kaže dijetetičarka Lindzi Vengler.

 

Ali, kako bismo dobili najbolje od jaja, treba pripaziti na koji ih način pripremate. Iako ne postoji „pogrešan“ način pripreme jaja, neke metode nisu toliko zdrave kao druge, piše “Danas”.

Mnogi dijetetičari i nutricionisti kažu kako je definitivno najnezdraviji način pripreme jaja prženje na puno ulja i na jakoj vatri.

“Ako pržite jaja na maslacu, možda ćete poništiti neke zdravstvene blagodeti jaja. Jaja su prirodno bogata belančevinama i s malo zasićenih masnoća, ali čim smjesi dodate maslac, zasićena masnoća u vašem jelu raste. To je nešto što ne želimo, jer je prekomjerna zasićena masnoća u ishrani usko povezana sa srčanim bolestima”, kaže dijetetičarka Ketrin Basbaum.

“Dijetalne smernice za Amerikance 2020. – 2025. predlažu da se unos zasićenih masnoća smanji na manje od 10 odsto ukupnih kalorija dnevno. Korišćenje zasićenih masti u pripremi jaja dodaje značajne kalorije jelu, kao i nezdravu masnoću koja je povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti”, dodaje dijetetičarka Tara Tomaino.

Tomaino dodaje da ne morate sa izbjegavate samo maslac. Kokosovo ulje i mast od slanine također su loši, kao i kuhanje jaja u tepsiji ili kišu koji sadrži velike količine zasićenih masnoća u obliku pavlake ili sira.

Korišćenje tih sastojaka može da umanji visoki nutritivni profil jaja. Od prženja jaja, nezdravije je jedino prženje jaja na jakoj vatri.

– Kuhanje na visokim temperaturama oksidira ulja, koja takva mogu da podstaknu upalu u tijelu. Stoga treba koristiti ulja koja oksidiraju tek na višim temperaturama, poput ulja avokada, kako bi se to spriječilo – kaže dijetetičarka Rebeka Vašuta.

Kako je najbolje pripremiti jaja?

“Pripremanje jaja s minimalno masnoća ili upotreba nezasićenih masti poput maslinovog ulja ili ulja avokada zdravija su alternativa. Jaja koja se kuhaju na tvrdo ili poširanje način su za pripremu jaja bez potrebe za dodatnom masnoćom”, kaže Tomaino.

Osim kako ih kuhate, bitno je i s čim jedete jaja.

“Poslužite jaja s izdašnom porcijom povrća kako biste dobili dodatne nutrijente i vlakna. Tamno lisnato povrće poput kelja, spanaća i rukole izvrstan je dodatak jajima, kao i povrće poput špargle, brokolija, paprike i luka”, savjetuje Tomaino za Yahoo!Style.

Author: Urednik