OVAKO SE PRAVI ORAHOVAČA: Prirodni lijek za štitnu žlijezdu i ubrzavanje metabolizma…

Naši stari su obožavali liker od zelenih oraha. Dobro su znali da je on delotvorniji od mnogih lekova. Orasi leče najrazličitija oboljenja, a izuzetno pomažu za probleme štitne žlezde, grla, respiratornih puteva kao i bronhitisa ali i za ojačavanje imuniteta. Narodna medicina preporučuje orahovaču za lečenje anemije, ali i kao prvu pomoć kod stomačnih tegoba i za ubrzavanje probave. Sada je pravo vreme za branje mladih, zelenih oraha i za pravljenje likera od oraha ili orahovače.

Potrebno vam je:
– 40 mladih oraha
– 1 kg meda
– 1 l rakije

Priprema: Stavite rukavice i mlade orahe iseckajte, stavite ih u veću staklenu teglu pa preko njih dodajte 1 kg meda i 1 l rakije. Zatvorite odgovarajućim poklopcem pa ostavite da tegla stoji na suncu 40 dana. Povremeno promešajte sadržaj plastičnom kašikom.

Primena: Svako jutro na prazan želudac popijte po jednu malu, rakijsku čašicu ovog likera. Orahovača je izuzetno bogata jodom pa je stoga preki lek za bolesti štitne žlezde. Pre posluživanja, orahovaču blago promućkajte kako bi se podigao lekoviti talog. Kao aperitiv, orahovaču služite sa ledom i kriškom limuna.

Izvor: stil.kurir.rs

Author: Urednik