Ova MAST je bolja od mnogih krema, a cijena je prava sitnica

Hidrociklin mast upotreba, dejstvo i iskustva

Da li ste znali da hidrociklin mast efikasno leči većinu kožnih infekcija i zapaljenja? Medicinski stručnjaci preduzeća Galenika ujedinili su dva supermoćna sastojka u jednu kremu. Ova mast sadrži kortikosteroide koji smanjuju otoke i redukuju simptome upale.  Drugi sastojak, oksitetraciklin je antibiotik širokog spektra delovanja…
Hydrocyclin koristite samo za spoljnu upotrebu. Analizirajući iskustva korisnika pokazalo se da je ova mast efikasna u raznim sferama. Najčešće se koristi za lečenje ekcema i raznih kožnih oboljenja, ali i za gljivice na noktima, za otoke nakon ujeda insekta i još mnogo toga. U nastavku teksta pročitajte kako se koristi hidrociklin mast i otkrijte za koje se probleme pokazala kao najefikasnija. Otkrijte da li se zaista sme upotrebljavati za lečenje očnih infekcija i na koji način. Pripremili smo za vas kratak vodič za upotrebu kao i rubiku o pozitivnim iskustvima korisnika, ali i sekciju o neželjenim dejstvima leka.

Šta je hidrociklin mast?

Hidrociklin antibiotska mast (hydrocyclin cream) je medicinski testiran proizvod. On se koristi za lečenje ekcema i kožnih infekcija, kao i oboljenja izazvanih bakterijama i drugim mikroorganizmima. Proizvođač je medicinska kompanija Galenika AD Beograd osnovana 1945. god. Ovo preduzeće između ostalog proizvodi i Klometol, Daktanol, Gentamicin, Sinoderm i mnoge druge lekove. Mast hidrociklin je homogena i žute je boje. Upakovana je u aluminijumsku tubu, sa plastičnim poklopcem. Nema miris  i izuzetno se lako razmazuje. Zahvaljujući lanolinu ona takođe štiti kožu i neguje je. Oprez: Ne sme se koristiti hidrociklin mast na otvorenim ranama i ulceracijama zbog apsorbcije u krvotok.

Hidrokortizon namenjen za kožne infekcije

Kortikosteroidi su hormoni nadbubrežne žlezde. Hidrokortizon spada u slabije kortikosteroide i najčešće se upotrebljava u kombinaciji sa antibioticima kao u slučaju masti hidrociklin. Nekad se kombinuju i sa antisepticima, keratoliticima i antipsorijaticima. U farmaceutskim mastima namenjenim kožnim infekcijama nalaze se sintetski derivati prirodnih kortikosteroida. Oni su prilagođeni svojoj funkciji tako što su im neke farmakološke osobine pojačane (antiflamatorno delovanje), a druge potisnute, npr. metabolizam glukoze.

Hidrokortizon mast dejstvo

Hidrociklin mast zahvaljujući kortizolu ima antiflamatorno i antialergijsko dejstvo. Upala je u stvari prirodni mehanizam odbrane organizma, odnosno kože od infekcija i oštećenja. Sintetički lekovi kortizona se upotrebljavaju da bi se smanjila imunološka reakcija (u antiflamatorne svrhe).

 • Kožna oboljenja i upale (dermatitisi, psorijaza, ekcemi…)
 • Alergijske zapaljenske promene na koži.
 • Nakon ujeda insekta da bi se sprečilo inficiranje rane.
 • Kod ušnih iritacija, ako se desila alergija na bižuteriju, srebro ili zlato.
 • Za žvale takođe može pomoći.
 • Lečenje infekcija izazvanih klamidijom i mikoplazmom.
 • Terapija akni (deluje protiv bakterija koje ih izazivaju).
 • Koristi se i na genitalijama u slučaju uraslih dlaka, ali van područja sluzokože.

Hidrociklin sastav koji umiruje i deluje antibiotski

 • Hidrokortizon – osnovni glukokortikoid, kortikosteroid koji ima antiflamatorno delovanje: smanjuje otoke, bol i svrab. Njegovo delovanje je brzo i kratko.  Prednost je što se on brže razgrađuje u koži od ostalih sintetski proizvedenih kortikosteroida. To znači da su i šanse za dermatološke nuspojave zbog akumuliranja proizvoda manje.
 • Oksitetraciklin – hidrohlorid, antibiotik koji deluje na širok spektar bakterija sprečavajući njihovo razmnožavanje. Deluje antibakteriostatski. Kada bakterije izumru dolazi i do nestajanja simptoma infekcije. Spektar antimikrobnog delovanja tetraciklina je dosta širok.
 • Lanolin – žućkasta masa dobijena iz ovčije vune. Uz to što je izuzetno hranljiva ona i štiti i zaceljuje kožu. Koristi se za negu oštećene kože kao i za lečenje ekcema, dermatitisa  i za hidrataciju.
 • Parafin odnosno parafinski vosak štiti kožu od spoljnih uticaja i od isušivanja.

Hidrociklin mast za lečenje ekcema i dermatitisa

Ekcemi su preterane imunološke reakcije kože. Najčešći je atopijski dermatitis – hronični ekcem koji svrbi, zadebljao je odlikuje se depigmentacijama. Može se pojaviti po celom telu ili biti lokalizovan. U lečenju se uglavnom koriste kortikosteroidi i antibiotici, UV lampe i antihistaminici. Može pomoći i obična pantenol mast. Od prirodnih lekova za ekceme tu su soda bikarbona,  razni melemi, mokre obloge…

Savet plus: Za negu kože koristite preparate kao što je Eucerin AtopiControl kreme. On je namenjen osetljivoj koži, odnosno za akutnu negu i protiv svraba. Uz to izbegavajte vruću vodu i duge kupke. Takođe preporučuje se upotreba protivupalnih medikamenata i obilno hidriranje kože. Obavezna je zaštita od sunca i izbegavanje agresivnih kozmetičkih proizvoda. Hidrokortizol krema pomaže i ako se javi kontaktni i alergijski dermatitis koji se javlja npr. usled izloženosti kože sastojcima iz kozmetičkih proizvoda. Npr. alergeni mogu biti naftni derivati: parabeni, parafin, petrolej i ostali sastojci na koje koža može burno da reaguje. Seboreični dermatitis je hronično oboljenje kože usled koga se koža ljuspa, crvena i iziritirana. I tu kortikosteroidi imaju ulogu da smire nadražaje kao što su crvenilo i svrab. Ako vas ožari kopriva hidrociklin mast će takođe pomoći da se manje češete te da se smanji otok.

Hidrociklin mast za žvale i afte
Žvale ili medicinskim rečnikom: angularni stomatitis (zapaljenje uglova usana) i  afte dobijaju se uglavnom zbog nehigijene. Prljave ruke i dodirivanje usta za posledicu uglavnom imaju sitne bolne čireve po ustima i kraste po uglovima usana. Oba oboljenja se leče kremama koje sadrže antibiotik i krema sa dodatkom cinka radi bržeg zarastanja rane. Hidrociklin za žvale je pravo rešenje. Hidrokortizon smiruje svrab i otok, a kako ova mast ima antibiotsko delovanje bori se sa mikroorganizmima, uzročnicima infekcije. Uz tu terapiju uglavnom se koristi i salicilni vazelin i cinkova mast koju možete napraviti i sami. Nemojte mešati žvale sa herpesom. On je virusnog porekla i sasvim drugačije izgleda. Znajte da žvale mogu biti povezane sa lošom krvnom slikom, te mogu ukazivati i na nedostatak gvožđa. Ako u vašem organizmu postoji nedostatak vitamina B12 ili folne kiseline i to može uticati na veću šansu da dobijete žvale.
Kako se primenjuje ova antibiotska mast?
Prvo se koža dobro očisti a zatim se namaže hidrociklin mast u tankom sloju 2 do 4 puta na dan. Koristi se isključivo za spoljnu upotrebu! Dakle nije predviđena da se koristi za lečenje očnih infekcija i zapaljenja sluzokože. Ne koristite hidrokortizon mast duže od sedam dana. Na taj način se mogu prikriti simptomi infekcije. Kortikosteroidi će ih lukavo sakriti.

Inficirane rane nakon ujeda insekata

Hidrociklin za rane od komaraca, pčela i drugih insekata zahvaljujući hidrokortizolu pomaže da se otok i svrab smire. Takođe, zahvaljujući antibiotskom delovanju smanjuju mogućost od bilo kakve infekcije. Protiv svraba od ujeda insekata možete koristiti i Hiper hama gel. On sadrži destilate i ekstrakte lekovitog bilja koji umiruju upaljenu i iziritiranu kožu. D-pantenol koji se takođe nalazi u sastavu ubrzava regeneraciju tkiva i utiče na poboljšanje hidratacije kože. Još jedna mast je efikasna kada su u pitanju ujedi insekata. Synopen mast protiv alergija sadrži hloropiramin (snažan antihistaminik). Ova mast se preporučuje svima onima kod kojih postoji alergija na ubod komarca, pčele ili drugog insekta. Ona uz to što smanjuje alergijsku reakciju kože deluje i kao lokalni anestetik.
Hidrociklin mast za oči da ili ne?
Ova mast se ne bi trebala upotrebljavati za oči. Na uputstvu za upotrebu je naznačeno da se ne preporučuje za okularnu upotrebu. Virusni i bakterijski konjuktivitis se neretko leče hidrociklinom. Međutim, ovo lečenje nije ispravno. Ono što vam može pomoći jesu blagi oblozi od kamilice, razne kapi za oči Ljudi iz neznanja često koriste hidrociklin mast za oči umesto hloromfenikola. Upravo on se koristi za lečenje bakterijskih infekcija oka i kapaka. Tačnije kao terapija se upotrebljava lek hloramkol, mast za oči koji sadrži hloramfenikol.
Hidrociklin mast za bubuljice i akne
Antibiotska mast koristi se da bi se redukovalao crvenilo i otok od potkožne bubuljice. Naravno, pomoći će i antibiotik koji se nalazi u sastavu kreme jer će zaustaviti dalje širenje bakterija. Mnogi se pitaju kako iscediti bubuljicu, a da se posle ne upali? Ili kako se rešiti hormonskih bubuljica? Naš savet je da obavezno potražite mišljenje dermatologa. Od izuzetne je važnosti da održavate higijenu lica, ali sa druge strane važno je i da ne preterujete. Prečesta upotreba agresivnih sastojaka može učiniti upravo suprotno i izazvati burnu reakciju. Hidrokortizon mast za kožu za potkožne bubuljice i one spoljne neće sprečiti nastanak novih bubuljica ali će sanirati štetu. Ono što je bitno je da sprečite nastanak novih akni i održavate kožu zdravom i sjajnom.
Pomoći će i krema za sušenje bubuljica
Kada se već pojavi treba naneti hidrociklin mast na upaljenu, zagnojenu bubuljicu i preko staviti flaster. Prenoćite tako. Nakon toga možete koristiti neko od sredstava za isušivanje bubuljica. To može biti i obična pasta za zube. Naš savet je da koristite cinkovu mast koja uglavnom sadrži i blagotvorne sastojke za umirivanje kože.
Hidrociklin mast za hemoroide
Bolni hemoroidi nisu retkost. Veliki deo populacije pati od nekog oblika, tj. stadijuma hemoroida. Da biste ih izlečili nekada su potrebne i godine. Uz zdravu ishranu, izbegavanje ljutih namirnica i dobru ličnu higijenu postoje i prirodni i farmaceutski lekovi koji mogu biti od pomoći. A biljke kao što su aloja, divlji kesten, glatki brest i berberis odavnina se koriste za lečenje ove neugodne boljke. Uz određene supozitorije, faktu mast, iskustva čitataoca nam govore da je i svinjska mast za hemoroide najpopularnije sredstvo za prirodno lečenje. Ali mogu pomoći i tinkture i masti kombinacije svinjske masti i lekovitog bilja. Npr. nevenova i propolisova mast, gavez gel… Takođe, pomažu i flogocid i hidrociklin mast jer smanjuju neprijatne simptome i sprečavaju inficiranje. Hepatrombin mast otklanja peckanje, svrab i vlaženje hemoroida te smiruje upalu. Pavlovićeva mast za hemoroide takođe može pomoći da se isti smire. Ona sadrži lanolin, prirodan loj iz vune ovaca koji podmazuje hemoroide i smanjuje bol koja se inače javlja pri obavljanju velike nužde. Preporučujemo još jedan vrhunski preparat, a to je hammamelis gel.

Mast za gljivice na noktima

Hidrociklin mast za urasle nokte koristi se da se bi se sprečila infekcija. Kako ne bi došlo do čupanja nokta možete omekšavati nokat uz pomoć kantarionovog ulja i flogocid masti koja će terati urasli nokat na površinu. Može pomoći i Alfa beta mast (melem). Trajno odstranjenje uraslog nokta može stvoriti mnoge komplikacije. Zato je bitno da se rana na vreme tretira, čisti rastvorom hidrogena ili povidonom. Nakon toga sledi neka od antibiotskim masti koje vam je prepisao vaš lekar. Najčešće je to hidrociklin mast, genitamicin ili bivacin mast ili prah.
Probušili ste uši ali ne nosite minđuše zbog alergije?
Jako vam se dopadaju nove minđuše i rešili ste da ih nosite za predstojeću svadbu? Ali znate da će vam ušna resica buknuti već nakon dva sata…O, ne…Nakon toga po običaju slede bolna otečenost i gnojni iscedak. Repertoar je uvek isti, Ne brinite, pripremili smo za dva korisna saveta.
-Probajte da premažete udicu minđuše alkoholom kako biste je sterilisali, a zatim je premažite hidrociklinom. Ako vam ne pomogne bar će odložiti reakciju i zaštiti vas od burne reakcije i moguće bakterijske infekcije.
-Druga opcija je da premažete udicu minđuše bezbojnim lakom. Tako ćete sprečiti direktan kontakt sa alergenom.
Hidrokortizon mast pomaže kod potkožnih čireva i uraslih dlačica
Ako nije u pitanju služokoža na rodnici možete slobodno mazati hidrociklin mast. Možete se pojaviti urasla dlaka koja se usput inficirala i svrbi. Tada možete koristiti antibiotske masti ili ihtiol-kamfor da bi se dlaka što brže pojavila na površini. Isto važi i za potkožne čireve i bubuljice na vagini koje umeju prilično boleti. Ukoliko smatrate da je stanje previše bolno ili je infekcija jaka najbolje je da se obratite lekaru. Nekada je potrebno da se tkivo hiruršku obradi, što pre to bolje kako se upala ne bi još proširila.

Ko ne bi smeo koristiti hydrocyclin mast?

 • Alergije na hidrociklin, odnosno njegove sastojke su retke, ali se mogu javiti.
 • Može se javiti i preosetljivost na aktivne ali i pomoćne supstance kao što je npr. lanolin.
 • Kod preparata koji sadrže kombinaciju steroida i alergija može nakon primene doći do pojave sekundarnih bakterijskih ili gljivičnih infekcija.
 • Ako nameravate da je koristite za herpes obavezno se prvo posavetujte sa svojim lekarom.

Sme li se hidrociklin mast koristiti u trudnoći?
Trudnicama i dojiljama se ne preporučuje
Da li je dozvoljen hidrociklin za bebe i malu decu?
Ne preporučuje se deci do završetka procesa nicanja stalnih zuba.

Moguće kontraindikacije nakon upotrebe ove masti

 • folikulitis (zapaljenje korena dlake),
 • može zapušiti kanale znojih žlezda,
 • pojačana maljavost,
 • pojačana osetljivost kože koja je tretirana hidrociklinom,
 • depigmentacije – pojave fleka po koži,
 • strije,
 • isušena i istanjena koža.
  Hidrociklin mast cena i gde kupiti
  Antibiotska krema hidrociklin dostupna je u apotekama, kao i online. Možete kupiti pakovanje od 5 gr. ili 20 gr. Cena je simbolična, tubica ove masti od 5 gr. košta u proseku 150 din.
  Ako dosad niste od sada ćete sigurno imati tubicu hidrociklin masti da posluži „za svaki slučaj“. Dakle, ukoliko vam se dese iritacije i svrab kože ili ekcemi ona je tu da vam ublaži simptome. A kako sadrži i antibiotik ona će vam zaštititi od daljeg širenja infekcije.

 

Author: Urednik