Hranjiv i pun energije: Smoothie s bananom i hurmama idealan napitak za sehur i iftar

Hurme su najtraženija hrana tokom mjeseca ramazana, zbog toga što je u islamskoj tradiciji ustaljen običaj prekida posta upravo hurmama.

Međutim, hurme su sastavni dio brojnih poslastica, a sve češće su neizostavni sastojak smoothiea. Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji.

One su idealan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Hurme su prvenstveno veoma hranjive, jer su sušene, zbog čega je sadržaj kalorija veći nego kod većine svježeg voća, a većina tih kalorija dolazi iz ugljikohidrata.

Zbog svoje hranjive vrijednosti, osim za prekid posta, preporučuje se konzumiranje hurmi i na sehuru, za započinjanje posta. Hurme mogu biti sastavni dio modernih jela, ali i hranjivih smoothia.

 

U nastavku vam donosimo recept za smoothie s bananama i hurmama, koji je idealan za sehursku trpezu, piše Tuzlanski.ba.

Potrebni sastojci:

2 šolje mlijeka
1 zaleđena banana
30 g hurme
20 g badema
1/8 čajne kašike cimeta.

Pripremljenje sastojke stavite u blender, a potom iz izmiksajte. Nakon serviranja, uživajte u idealnom ramazanskom napitku.

Author: Urednik